понеделник, 5 ноември 2012 г.

Големите български гласове: Валя Балканска
Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в Лъкът, махала над с. Арда, Смолянско. През 1977 г. нейна песен излетя със станциите "Вояджър-1" и "Вояджър-2" в междузвездните пространства.
Валя Балканска е награждавана с орден „Стара планина" (2002 г.), с Олимпийската награда на Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис (1997 г.) и много други. ЮНЕСКО я обяви за гражданин на света.
Балканска от 14 г. пее под съпровод на гайдаря Петър Янев - една от емблемите на Родопа планина. Той е член на Организационния комитет на гайдарското надсвирване в с. Гела.
С космическите апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ в Космоса беше изпратено съобщение, т. нар. „Златна плоча“, съдържаща записи на звуци и снимки, представящи разнообразието на живота и културите на планетата ни. В плочата, заедно с произведенията на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински, е и българската народна песен „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска. Плочата е предназначена за форми на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили. Съдържанието ѝ е подбрано от комитет на НАСА с председател Карл Сейгън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар