сряда, 19 юни 2013 г.

Специално участие на фолклорна група „Здравец“ към АБПТ „България“ в концерта на културен център „Леванте“ в РеусНа 17 юни т.г. се отбеляза края на занятията в културен център „Леванте“ в град Реус. Специални гости на събитието бяха момичетата от фолклорна група „Здравец“ към Асоциацията на българите в провинция Тарагона „България“. Сътрудничеството между българската организация и културния център продължава вече година и половина – всеки голям концерт на асоциацията се провежда в зала „Каталуния“ на най – новия кулурен дом в града.
Участието на фолклорната група беше посрещнато много топло и с голям интерес. Кметът на града господин  Карлес Пелицер Пуньед се запозна с родолюбивите българки и изказа задоволството си от сътрудничеството между кмеството в лицето на културния център и нашата асоциация. Изрази надежда за по-нататъшни  плодотворни контакти като изрично подчерта желанието на кметството за работа в тази насока.
Сцепиално внимание на нашата изява оказа началничката на отдел „Гражданско участие“ госпожа Тереза Гомес де Барбарá . С цялостната си дейност Асоциацията на българите в провинция Тарагона „България“ показва, че може да бъде равностоен участник в културния живот на града и общината.
Красивите национални костюми, прекрасната музика и великолепните танцьорки предизвикаха интереса и одобрението на публиката. За пръв път гражданството на Реус става свидетел на самостоятелно българско участие в местна каталунска дейност.
Фолклорна група „Здравец“ изпълни три танца – „Копаница“,  „Пиринско ширто“ и „Дайчово хоро“.
Отзивите за нашето участие затвърждават увереността, че това, което правим е важно. В този ден бяхме посланици на една непозната за каталунците, но интересна и древна култура. Още веднъж доказахме правотата на думите на председателя на АБТ „България“ г-жа Илиана Илиева – Дъбова, изказани пред г-жа Гомес де Барбарá: „ Ние имаме какво да покажем пред каталунската общественост и имаме воля за сътрудничество, от което ще спечелим всички ние.“
С цялостната си дейност асоциацията съхранява, разпространява и презентира родната култура. Стремежът ни е да се  превърнем в  проводник на българско културно влияние в района.
За осъществяване на тези амбициозни цели е нужна много, много работа, от която (както нееднократно сме доказали) не се боим. Защото знайно е, че „Господ  дава, но в кошара не вкарва“. Ако искаме ние българите да заемем достойно място на активни европейски граждани в района на провинция Тарагона, трябва да продължим родолюбивата си дейност. Усилията ни дават плодове и това ясно се видя на концерта – фолклорна група „Здравец“ беше специалния гост, който повдигна завесата към една богата и интересна култура, която има свое място и в родния град на Антони Гауди.

АБПТ “България“
19/06/2013
Реус, Испания


Няма коментари:

Публикуване на коментар