понеделник, 18 ноември 2013 г.

FITA Festa Tarragona, 16.11.2013
Асоциация на българите в Тарагона „България“  е една от българските  организации в Испания, които развиват активна дейност, както за  съхранението на родния  дух и традиции, така и за популяризирането на българската култура.
На 16 ноември 2013 г.  асоциацията взе участие в третото издание на мултикултурния фестивал FITA Festa  в Тарагона. Представихме се с богата програма, която предложи на публиката един по-особен поглед към  малко познатата българска култура и традиции.
Изявата на АБТ „България“ се състоеше от три основни панела – изложба, ателие за кирилски букви и изпълнение на народни танци. Изложбата, включваща фотоси и етнографски предмети, разкри частица от  красотата на родната ни пририрода и майсторството на българските ръце, творящи красота.
Танцова група „Здравец“ представи два танца – „Копаница“ и „Ръченица“. За пръв път пред публика се представиха и най – малките участници в групата – Вики и Ивана, ученички във втори клас на Българско неделно училище  „Свети Седмочисленици“, бенефецирано от асоциацията.
Голям интерес предизвика и ателието за кирилски букви. Всеки участник във фестивала имаше възможност да получи картичка с името си, написано на кирилица.  Ателието се откри от ученици от неделното училище, но се приключи от техните родители, които с голям ентусиазъм обясняваха кога и как са създадени нашите букви.
Асоциация на българите в Тарагона прояви съпричастност  в обявената от Червения кръст кампания по събиране на помощи за пострадалите от тайфуна „Хайан“ във Филипините и дари хранителни продукти за подпомагане на пострадалите.
Издигането на castells (човешки кули) – интересна каталунска традиция, не мина без българско участие.

За нивото и значимостта на българското представяне говори красноречиво публикуваният във вестник “Diari de Tarragona” материал за фестивала, в който се отделя специално внимание на участието на АБТ„България“. 
С постоянната си  дейност, популяризираща българските традиции и култура, Асоциация на българите в Тарагона „България“ се нарежда сред най – активните организации в Каталуния. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар