сряда, 15 януари 2014 г.

Бабинден в Реус

Бабинден е празник на народните акушерки и неговата обредност се изразява в надеждите за безпрепятствено раждане и плодовитост през цялата следваща година.
Традицията повелява всички жени, родили през изминалата година, да посетят „бабата“, която е помогнала за тяхното раждане. Поднасят й подарък - кърпа и сапун. С менче вода и китка здравец те й поливат на ръцете да се измие за здраве. В някои райони водят „бабата“ до реката, за да я изкъпят - за здраве. Празникът продължава с наздравици, хапване, пийване, музика, песни и танци.
Обредните песни на Бабинден се изпълняват само от омъжени жени в затворен кръг. Техният смисъл е свързан с идеята за плодородието и могат да се разглеждат като един вид заклинателни песни.
Това е женски празник и в него не се допускат мъже.
Тази година за пръв път в Реус ритуалите и обредите за Бабинден бяха изпълнени така, както повелява вековната традиция – поливане на бабата, която къпе детето, да се измие, подаване  на кърпа да се изтрие, богата трапеза и веселие, пожелания за много здрави, хубави и умни деца.
Нека този чудесен празник се превърне в една от българските традиции, съхранени и поддържани извън пределите на родината. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар