вторник, 24 май 2016 г.

Честит празник!


Честит празник на българската духовност! 

Приветствие на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов по случай 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост
20.05.2016

Скъпи деца, учители и ръководители на българските училища в чужбина,
Драги  сънародници,
Навсякъде, където има българи по света, в утрото на 24-тия ден на месец май слънцето грее по-ярко, топлината в душите огрява усмивките и забързва стъпките, а сърцето тупти с ритъма на химна за солунските братя, създали азбуката ни.
Иска ми се поздравът, който отправям към всички вас по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, да бъде подкрепа и съпричастност не само за празничното, което носите в душите си на този ден, но да бъде с вас и във всеки от миговете, в които отстоявате съществуването на българския език извън пределите на България.
С чест, достойнство, упоритост, всеотдайност и жертвоготовност учители и деца ден след ден плетете здравата нишка, по която да тече живителната сила на българската култура и духовност, на националното самоопределение и духовна принадлежност. Поклон пред усилията и постоянството, пред ентусиазма и нестихващия копнеж по онова, което свързва всички българи, независимо колко далече са разпилени по света.
Нека светите братя Кирил и Методий, като съпокровители на Европа, да осветяват пътя на училищата, в които неуморно се трудите, а детските очи да успяват да виждат в кирилицата не само писмени знаци, а преди всичко възможност да бъдем всички едно, обединени от езика, паметта, традициите и духовността.
България е безкрайно голяма, ако я мерим по светлината на българските сърца по целия свят. Силата на тази светлина се определя и от делото на българските училища в чужбина, за което ви благодарим!
Честит Празник, братя и сестри българи, да живее България!

Борис Вангелов
Председател

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар