понеделник, 18 септември 2017 г.

Съобщение


Напомняме, че интернет радио „Татковина“ е медиен партньор на фестивала „Завило се хоро, извило се“ и винаги е отразявало обстойно дейността на нашата асоциация.

На 30 септември в Реус ще се състои второто издание на фолкорния фестивал „Завило се хоро, извило се“ в залата на театър La Salle. За пръв път българите в провинция Тарагона ще имат възможност да видят на живо изпълненията на представителен танцов състав „Чудесия“ гр. Пазарджик. В него участват повече от 250 деца от 5 до 18 години. Създаден е през 2005 г. от г-жа Таня Димитрова, която е  и негов художествен ръководител. Чудната „Чудесия“ е носител на многобройни награди от международни и български конкурси.
За пръв път българите в провинция Тарагона ще  посрещнат и гости от Германия – фолкорна формация „Гайда“ от Франкфурт.
Във фестивала ще вземат участие и малките чаровници от детски танцов състав „Шарени мънста“ към българско културно – просветно училище „Паисий Хилендарски“ Памплона.
Ще ни зарадват с изпълненията си  и децата от ДТС „Балкански ритми –Темпо“ от Фрага.
На сцената на театър La Salle ще представят  своите най-нови композиции едни от най-обичаните в Испания български фолклорни групи – „Огнени  ритми“ Валядолид“,  „Гергьовден“ Барселона, „Българи“ Хатива, „Българска роза“ Валенсия, „Балкански ритми–Темпо“ Фрага, „Нестинари“ Палма де Майорка, „Веселина“ Лерида, Кънтри група към Associació de donas 2000 Реус, както и деца от Българско неделно училище „Свети Седмочисленици“ Реус.
На 30 септември ще се проведе и кръгла маса по проблемите на българските асоциации в чужбина. Ще се откроят общите тенденции в работата им. Ще се търсят начини за открояване на общите  проблеми на нашите организации и ще се дирят  пътища за тяхното преодоляване. Ще се акцентира върху две основни дейности на асоциациите – българските неделни училища и съхраняването на българската култура и фолклор.
Надяваме се този форум да постигне качествен напредък по отношение консолидирането на българските асоциации в Испания, защото е знайно, че съединението прави силата.
В годината, в която Реус е столица на каталyнската култура, ние имаме възможност да покажем частица от прекрасните български танци и песни, да бъдем посланици на родната ни култура. 
Нека покажем красотата на родния фолкор.
Нека пренесем една малка България под яркото слънце на Каталуния.
Нека родният град на Антони Гауди се  разлюлее от български танци и песни.
Нека покажем, че сме българи  и където и да живеем по Божия свят, си оставаме свързани с онази земя, която дедите ни нарекоха „земен рай“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар