сряда, 19 май 2021 г.

Инициативи на Държавния културен институт по повод 24 май

 


Съобщение от Посолството на Република България по повод 24 май


    Имаме удоволствието да Ви представим поредните две дигитални инициативи на Държавния културен институт, с които да се отбележи 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност:
1.      „Ходене по чудесата“
Документален филм, 2016 г., 55 мин., с английски субтитри, автори: Бойко Василев и Хрисимир Данев, БНТ
    Кратко описание:
    Дали познаваме всъщност Климент Охридски, съдим по живота му: несломим дух, ентусиазъм и воля да стигне докрай с мисията. Пътуване във времето, но също в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и ходим по чудесата на Климент. Свети Климент бил едновременно учител и ученик, но също епископ, поет и лидер.
Филмът ще можете да гледате и споделяте чрез YouTube канала на Държавния културен институт от 21 май до 25 май включително.
    2.      Видеоклип, разказващ историята на проекта с арт инсталация Българските букви/Скритите букви
Проектът се реализира от Фондация „Прочети София“ за първи път през 2018 г. Представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет. Видеото разказва историята и пътя на арт инсталацията, как се изработват буквите, „животът им“ в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името „Българските букви“ в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща.
    От 24 май до есента на т.г. проектът ще бъде представен в университети и училища в Брюксел и в Гент.
Видеоклипът има две версии – една на български език и една на английски език и е достъпен за гледане и споделяне чрез YouTube канала на Държавния културен институт.
    В допълнение бихме искали да Ви уведомим за предстоящото излъчване на живо на концерт на „Мистерията на българските гласове“ на 22 май 2021 г., 19:00 ч. българско време.
    Изпълнителките от световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май от 18:30 ч. в Сити Марк Арт Център.
    Концертът е първият на живо на ансамбъла за тази година и ще може да се наблюдава онлайн. Достъпът е платен, а линкът, в който ще се излъчва е следният:
https://cmart.bg.live/bg/1202/filmlanding-go?fbclid=IwAR2cgkfI1qdzRD-hdVgOLh4wwMuHkbFnGCGbYutzRSDp7zWZmrVWMjXwd-U
За повече информация можете да следите сайта https://culture-mfa.bg и социалните мрежи на ДКИ – Facebook и YouTube.




Няма коментари:

Публикуване на коментар