четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Свети Кирил СлавянобългарскиНа 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх. Заедно с брат си Методий създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Двамата братя били изпратени от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечелят за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но интересите на местното германо-латинско духовенство били засегнати чувствително. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против славянските просветители. Двамата братя трябвало да отидат в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.
В Рим Константин Философ се разболял тежко. Той бил постриган в монашество с името Кирил и след 50 дни починал - на 14 февруари 869 г. Лично папа Адриан отслужил службата при погребението му в църквата "Св. Климент Римски".
Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски, със сътрудничеството на св. Методий, Моравски архиепископ. Службата му е много древна. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар