вторник, 26 януари 2021 г.

Съобщение от Генералното консулство на Република България в Барселона по повод предстоящите избори


 Уважаеми дами и господа,
във връзка с предстоящите на 04.04.2021 г. Избори за Народно събрание на Република България ви информираме следното.



Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде съгласие за провеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 04.04.2021 г., на територията на Испания.

 

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждане на избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 04.04.2021 г., на територията на Испания. 

 

В писмото от Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания се уточнява, че след консултации с министерството на вътрешните работи и министерството на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите.

 

Отбелязва се, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на санитарните власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата, сред които са: засилено почистване на обществените и личните пространства; организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания, подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията; максималният капацитет да позволява спазване на изискването за социална дистанция от два метра; измиване или дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборния процес; използването на предпазни маски за лице, съгласно изискванията. Отбелязва се, че подготовката и информираността са от основно значение, за да могат да бъдат приложени ефикасно техническите, организационните и хигиенни мерки между членовете на комисиите и избирателите. За целта се препоръчва да се увеличи използването на табели и указателни знаци, които да подпомогнат всички взети мерки за превенция и хигиена.

 

Съгласно указанията Посолството на Република България в Мадрид и Генералното консулство в Барселона ще се обърнат директно към компетентните власти на всяка автономна област, в която се предвижда разкриването на изборни секции, в качеството им на отговорни органи по отношение на общественото здраве и определянето на здравния протокол.



Consulado General de la República de Bulgaria en Barcelona


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар